Tuin indeling maken
Een nieuwe tuin ontwerpen vergt veel meet- en denkwerk. Een goede basis is heel belangrijk. Wij helpen u bij de eerste opzet.
Maak een plattegrond om te bepalen wat er zoal in de tuin kan passen. Doe dit het liefst met z'n tweeën: rechte lijnen zijn makkelijk op te meten maar hoeken zijn wat lastiger. Meet vanuit de gevel van de tuin. Geef op de plattegrond ook het huis aan, met de deuren en de ramen. Dit is belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis.
Gaat u een tuin ontwerpen, dan heeft u het volgende nodig:
- Rolmaat;
- Waterpas;
- Notitieblok;
- Pen;
- Een paar paaltjes;
- Touw
Geef alle gezinsleden een vel papier en vraag of ze hun tuinwensen op willen schrijven. Lang niet alles zal gaan passen. Houd dan de wensen aan die het hoogste scoren, zo kunt u een tuin ontwerpen waar iedereen blij mee is.
Zon of schaduw?
Waar is het noorden in de tuin, en waar het zuiden? Handig om te weten in verband met de stand van de zon gedurende de dag. Teken daarom ook een pijl richting het noorden op de plattegrond.
In de praktijk is het fijn om zowel een zitplek in de zon als in de schaduw te hebben. Teken de terrassen als eerste. Staat buiten eten hoog op de wensenlijst, houd dan rekening met de maten van een flinke eethoek (reken voor de plaats van een stoel 1 vierkante meter).
Het aantal zonuren is ook essentieel voor de plaats van de border(s). Wilt u een tuin met uitbundige bloeiers, dan is een plek waar de zon minimaal zes uur per dag schijnt, een vereiste.
Meteen doen!
- Na een natte zomer lijkt het wat overdreven om bij de aanleg van een tuin een besproeiingsinstallatie in te graven, maar het scheelt in de toekomst enorm veel werk.
- Er zijn buitenkranen die niet meer tegen vorst afgesloten hoeven te worden.
- Wilt u in de tuin elektra met 220 Volt schakel dan een elektricien in.
- Bedenk waar lichtpunten en bijvoorbeeld elektra voor de vijver moeten komen.
Tuinvloeren
Voor terrassen en paden wordt verharding gebruikt. De keuze is enorm bijvoorbeeld beton, baksteen, natuursteen, grind en hout. Kies uw juiste soort sierbestrating als u een tuin gaat ontwerpen. Over de soorten leest u meer bij steensoorten. Let bij de keuze op de volgende zaken:
- Past de kleur van het materiaal bij de gevelstenen van het huis?
- Kies niet te veel verschillende soorten harde materialen in een tuin, dat werkt onrustig.
- Gebruik hout als vloerbedekking in de tuin het liefst op plekken met veel zonlicht. In de schaduw wordt hout snel glibberig en slaat groen uit. Gebruik houten delen ook altijd tegen de looprichting in. Dat voorkomt uitglijden.
- Fijn grind en split lopen lekkerder dan grof grind. Leg het op antiworteldoek of gebruik honingraatplaten om het materiaal op te sluiten.
- Wees niet bang om in een kleine tuin grote tegels te gebruiken. Vaak geven die juist een ruimtelijk effect.
- Bij bedrijven met tuinmateriaal zijn vaak ook kleine showtuintjes aangelegd waarin u het effect van de verharding goed kunt zien. Veel informatie en inspiratie krijgt u ook bij een bezoek aan de Tuinen van Appeltern.
Basisvormen
Een tuinplan vraagt om een structuur van lijnen, de zogenaamde basisvormen. Er zijn er tien: rechthoek, C-lijn, diagonale lijn, S-lijn, ruit en driehoek, vierkant, ovaal, cirkel, kruisende lijnen, smalle coulissevakken.
Teken een van de tien basisvormen in op het ontwerp of werk met uitgeknipte stukjes karton. Let op de verhoudingen, maak de vormen zeker niet te klein. Experimenteer met vormen die elkaar overlappen of met diverse combinaties van de basisvormen.
Vlekkenplan
Geef op de plattegrond aan waar u de basis ingrediënten wilt opnemen bij het tuin ontwerpen. Maak een vlekkenplan. Denk bijvoorbeeld aan:
- Terras(sen);
- Gazon;
- Vijver;
- Border(s);
- Bomen;
- Hagen;
- Paden;
- Schuur/tuinhuis/kas;
- Zandbak/speeltoestel;
- Buitenkeuken;
- Pergola;
- Moestuin(vak);
- Composthoop;
- Besproeiingsinstallatie (buitenkraan);
- Leidingen voor elektra (220 Volt) voor bijvoorbeeld licht in de schuur;
- Plaats voor de klikobakken